Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 24 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 24 de sarcina

Burtica ta în creștere îți poate da o senzație de instabilitate și micuțul tău găsește tot mai multe modalități de a se mișca în interiorul uterului călduros. Dacă încă nu ți-ai dat seama, săptămâna 24 ar putea face această călătorie să pară reală!

 

Cu toate schimbările incitante care au loc, este natural să te simți puțin emoționată - așteaptă-te la câteva lacrimi hormonale când te uiți la filme sau când simți că micuțul tău se rostogolește și îți dă o bătaie prietenoasă.

 

- s-ar putea să te simți puțin nesigură pe picioare

- poate începe puțin umflarea la extremitățile inferioare

- s-ar putea să observi câteva vergeturi apărând

- Dacă simți mișcări rapide și intense cu caracter repetitiv în abdomen, bebelușul tău poate avea hipo, făcându-ți burtica să se miște spasmodic.

Tu in Saptamana 24 de sarcina

Pe măsură ce pielea ta se întinde pentru a face loc bebelușului, ai putea dezvolta mici linii roșii pe burtică, picioare, șolduri sau sâni, numite vergeturi. Acestea sunt foarte comune în timpul sarcinii și cel mai probabil se vor estompa după naștere, dar poți ajuta și folosind o cremă specială care redă o parte din hidratare și elasticitate pielii tale. La aproximativ 24 de săptămâni, uterul tău va ajunge deasupra nivelului buricului, iar acest lucru poate trage de ligamentele care leagă uterul de peretele abdomenului. Aceasta este încă un motiv bun să îți petreci timpul răsfățându-te și relaxându-te într-o baie caldă.

 

De asemenea, după această săptămână, poți observa umflarea intensă a extremităților inferioare. Retenția de apă este normală și te poate determina să cumperi pantofi mai mari. Observă-ți corpul și raportează medicului sau moașei semne de dureri de cap severe persistente sau pete în viziune. Măsoară-ți frecvent tensiunea arterială într-o farmacie și încearcă să te odihnești.

Bebelusul tau in Saptamana 24 de sarcina

Cu o față micuță, gene, sprâncene și chiar păr, bebelușul tău se dezvoltă deja într-un mic om! În jurul acestei perioade, ei au papile gustative funcționale, iar amprentele lor mici de pe picioare și degetele de la mâini sunt ocupate să se formeze. Acum au aproximativ 30 cm în lungime și cântăresc 300g, au atât creierul, cât și plămânii în creștere, pregătiți pentru prima respirație. În jurul acestui timp, ei încep să practice respirația înghițind lichid amniotic, ceea ce poate determina hipo și să îți facă burtica să se miște spasmodic!

Lucruri de facut in Saptamana 24 de sarcina

Prin încetinire și acordarea unei atenții suplimentare când te ridici sau te așezi, poți evita să te dezechilibrezi sau să te simți nesigură. Este momentul perfect să ceri partenerului sau prietenilor tăi să îți aducă ceai sau gustări din bucătărie, deoarece ar trebui să te odihnești cât mai mult posibil. Găsirea unui sutien confortabil și cu susținere poate, de asemenea, să ajute la prevenirea sau minimizarea vergeturilor pe sâni, iar tu poți încerca să folosești o cremă pentru vergeturi pentru a calma pielea ta.