Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 15 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 15 de sarcina

În săptămâna 15, bebelușul tău va avea aproximativ dimensiunea unei mere, cu o auzire îmbunătățită și picioare în creștere. Încă nu aude sunetele din exterior, ci din interior și reacționează la sunetele produse de crăpare, lătrat sau claxonat.

S-ar putea să observi că ești mai predispusă la tuse sau răceli, deoarece sistemul tău imunitar se suprimă și s-ar putea să preferi să dormi pe o parte.

Pe măsură ce burtica ta continuă să crească, ea restricționează revenirea sângelui de la bebeluș în poziția din spate. Ca rezultat, poți experimenta simptome tipice precum amețeală, tendință de vărsături sau furnicături. Asigură-te că te înclini pe o parte, stânga sau dreapta, sau că cauți poziții de odihnă care te mențin într-un unghi de peste 30 de grade față de sol.

Ești în săptămâna 15 de sarcină! La ce să te aștepți? Printre altele, o burtică de dimensiuni confortabile și niciunul dintre simptomele mai enervante ale primului trimestru.

  • Simptomele sarcinii în săptămâna 15 includ un sistem imunitar suprimat, așa că fii atentă la tuse și răceli. Notează-ți contactul cu persoane care au simptome, copii preșcolari sau școlari și adulți care nu sunt membri direcți ai familiei.
  • auzul bebelușului tău se îmbunătățește
  • pe măsură ce burta devine mai mare, dormitul pe o parte este mai confortabil
Tu in Saptamana 15 de sarcina

De la nasul înfundat la pielea mai închisă la culoare, simptomele sarcinii în săptămâna 15 pot fi puțin ciudate.

În această săptămână, hormonii tăi produc mai mult melanină, ceea ce face ca pielea ta să fie mai închisă la culoare, iar sistemul tău imunitar devine ușor suprimat, așa că ai putea avea mai multe tuse și răceli decât de obicei. S-ar putea să descoperi, de asemenea, apariția de papiloame, ca niște alunițe, în diferite părți ale corpului.

Multe viitoare mămici dezvoltă pete întunecate pe față: aceasta se numește cloasmă sau masca sarcinii și, din fericire, dispare după naștere. De acum înainte, ai putea observa apariția de papiloame, asemănătoare alunițelor, în diferite părți ale corpului tău.

 

Bebelusul tau in Saptamana 15 de sarcina

Nu e de mirare că burtica ta devine din ce în ce mai mare; bebelușul tău are aproximativ dimensiunea unei mere!

Picioarele lui sunt aproximativ de aceeași mărime cu brațele acum, așa că începe să semene mai mult cu un bebeluș decât cu un făt. Chiar dacă ochii încă sunt închiși, el poate simți lumina, iar auzul lui se îmbunătățește pe măsură ce oasele mici din urechi se întăresc - așa că ai grijă ce cânți în duș! În mare parte, bebelușul tău se antrenează pentru intrarea triumfală: suge, înghite, respiră și își flexează mușchii. În fiecare zi, înghite cantități mari de lichid amniotic și se antrenează pentru a face față respirației și înghițirii.

Lucruri de facut in Saptamana 15 de sarcina

Nu trebuie să îi spui șefului tău că ești însărcinată decât peste zece săptămâni, dar este bine să o faci devreme pentru că există multe legi care protejează mamele însărcinate. De exemplu, locul tău de muncă trebuie să îți acorde timp liber pentru a merge la cursurile prenatale.

 

Dacă intenționezi să faci o amniocenteză, aceasta va avea loc în orice moment între acum și săptămâna 18. Aceste teste pot detecta sute de tulburări genetice și cromozomiale, așa că este normal să te simți puțin neliniștită în timp ce aștepți rezultatele. Sperăm că te va liniști să știi că veștile bune sunt mai frecvente decât cele rele. În orice caz, consultă-te cu medicul tău înainte de a proceda.

 

 

Stabilește-ți următoarea vizită la medicul sau moașa ta în următoarele două săptămâni.