Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 15 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 16 de sarcina

În săptămâna 16, bebelușul tău se va mișca și va face fețe amuzante pe măsură ce mușchii săi se dezvoltă.

Pe măsură ce burtica ta crește, este mai bine să nu stai culcată pe spate. Glandele nazale pot să se umfle și să-ți provoace nas înfundat, așa că asigură-te că ai la îndemână șervețele!

Rinita de sarcină poate apărea de acum până la sfârșitul perioadei postnatale și nu ar trebui să folosești spray-uri nazale. Ai patru luni de sarcină și, având în vedere ritmul în care crește burtica ta, devine din ce în ce mai dificil să o ascunzi.

 

- Este mai bine să nu stai culcată pe spate începând cu această săptămână

- Evită să porți pantaloni cu talie joasă cu nasturi în față

- Ajustează centura de siguranță a scaunului auto

- Simptomele sarcinii în săptămâna 16 sunt în mare parte destul de ușoare

- Bebelușul tău se pregătește pentru o creștere masivă

Tu in Saptamana 16 de sarcina

Este posibil ca străinii să-ți ofere un scaun în autobuz săptămâna aceasta, deoarece burtica ta arată mai mult ca o burtică de bebeluș și mai puțin ca o masă copioasă.

Glandele mucoase din nasul tău vor fi puțin umflate, astfel că vei simți că ai nas înfundat și s-ar putea să ai chiar și câteva episoade de sângerare nazală. Asigură-te că ai mereu la îndemână șervețele.

Nu este plăcut să vorbim despre asta, dar este posibil să te simți puțin constipat/ă în această săptămână. Hormonii pot încetini sistemul digestiv, iar uterul în creștere care apasă asupra intestinelor nu ajută în mod cert. Consumul unei cantități mai mari de lichide poate ajuta la stimularea tranzitului intestinal, iar îmbogățirea dietei cu fibre vegetale poate fi benefică.

 

Bebelusul tau in Saptamana 16 de sarcina

Bebelușul tău este aproape suficient de mare pentru a începe să simți mișcările sale acrobatice, iar în următoarele săptămâni va trece printr-o perioadă de creștere rapidă. În acest moment, micuțul tău are aproximativ dimensiunea unui avocado.

Își face multe fețe amuzante acolo, pe măsură ce mușchii faciali se dezvoltă. Oasele și mușchii săi devin mai puternici, așa că se închistă, se întind și se flexează cu scop precis.

Au descoperit noi hobby-uri distractive, precum suptul degetului mic și jucatul cu cordonul ombilical. Dacă deja simți mișcările lor, s-ar putea să te confuzeze, deoarece se pot simți ca mișcări intestinale.

Lucruri de facut in Saptamana 16 de sarcina

De acum încolo, este mai bine să eviți să stai culcată pe spate.

Greutatea burticii tale apasă pe artera principală care aduce sânge la inimă, ceea ce ar putea scădea tensiunea arterială și te-ar putea face să te simți puțin amețit/ă.

Încearcă să găsești o poziție confortabilă pentru somn pe o parte. Partea stângă este cea mai bună, deoarece acolo este localizată placenta și poate îmbunătăți fluxul sanguin către bebeluș - o pernă de sarcină te poate ajuta să te susții. Dacă participi la cursuri de pilates sau yoga, informează-ți instructorul despre sarcina ta, astfel încât să-ți ofere exerciții alternative în timp ce ceilalți se întind pe spate.

 

Nu uita să consulți medicul tău pentru sfaturi și îndrumări personalizate pe parcursul sarcinii tale.