Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 17 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 17 de sarcina

Când vine vorba de săptămâna 17 a sarcinii tale, sunt acele mici lucruri care contează. Încep să aibă loc schimbări minuscule atât în corpul tău, cât și în bebelușul tău în creștere, dar poți să-ți desfășori în continuare activitățile de zi cu zi (și poți să-ți le legi singur/ă șireturile).

Burtica ta crește puțin în fiecare zi, la fel ca și micuțul tău. Simptomele sarcinii în săptămâna 17 sunt încă destul de subtile în mare parte, deci bucură-te de perioada de liniște.

 

- începând de acum vei câștiga aproximativ o livră pe săptămână

- s-ar putea să simți bebelușul tău zburdând în jur, în special dacă ai mai avut un copil. Dacă nu, nu-ți face griji! Îl vei simți în curând.

- este normal să te simți puțin nervos/ă, dar este important să te relaxezi

Tu in Saptamana 17 de sarcina

Inima ta bate pentru doi în această săptămână, deoarece are mult mai mult sânge de pompat în jurul sistemului tău. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să te simți puțin lipsit/ă de respirație și transpirat/ă. Pentru a face inima să bată puțin mai repede, ai putea începe să simți mișcările micuțului tău în jurul burticii.

La început, este o senzație mică, puțin asemănătoare unui fluturăt sau unei senzații de bule, deci dacă ești mămică pentru prima dată, s-ar putea să nu observi asta câteva săptămâni.

 

Bebelusul tau in Saptamana 17 de sarcina

Cordonul ombilical devine mai puternic și mai gros pentru a se potrivi bebelușului tău în creștere. Ei au acum aproximativ dimensiunea palmei tale și cântăresc aproximativ la fel ca un nap. Pe măsură ce încep să se îngrașe, pielea lor își va pierde aspectul cutat. Inima lor este controlată de propriul creier, așa că bătăile inimii sunt puțin mai regulate. Totuși, bate de două ori mai repede decât a ta. Bebelușul tău dezvoltă și glande sudoripare în această săptămână, astfel încât să poată rămâne plăcut de răcoros odată ce intră în lume.

 

Lucruri de facut in Saptamana 17 de sarcina

Chiar dacă ești plin/ă de energie, este important să începi să te relaxezi. Sentimentul de stres nu este grozav nici în cele mai bune momente, dar când ești însărcinată, bebelușul tău are nevoie ca tu să fii liniștit/ă, calm/ă și cu capul pe umeri. Dacă prietenii tăi întreabă "este ceva ce pot face?", nu ezita să răspunzi "ei bine, de fapt...". Este perfect natural să începi să te simți puțin nervos/ă în această etapă a sarcinii, deoarece hormonii tăi pot începe să-ți joace feste mici.

 

Dacă simți că nivelul tău de stres sau emoție este anormal, discută cu medicul sau cu moașa ta.