Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 18 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 17 de sarcina

Cu senzația de foame și cu bebelușul începând să-și facă simțită prezența, poate fi doar săptămâna 18! Acestea sunt zile palpitante pentru părinții pentru prima oară, deoarece micuțul tău începe să se miște și să dea cu piciorul puțin mai mult în burtica ta.

 

În această săptămână, uterul tău în creștere poate provoca dureri de spate, dar corpul tău face o treabă fantastică în a crește bebelușul.

 

- ai putea începe să ai pofte alimentare și să te simți mai înfometat/ă în general

- s-ar putea să simți dureri de spate, arsuri la stomac și oboseală

- băile calde, mestecatul încet și în general să iei lucrurile ușor te pot ajuta

Tu in Saptamana 18 de sarcina

Pe măsură ce uterul tău devine mai mare și mai greu (are acum aproximativ dimensiunea unei pepeni mici), s-ar putea să observi că postura ta se schimbă. Partea inferioară a spatelui este trasă în față, iar burtica își împinge în afară, ceea ce poate provoca puțină durere în mușchii spatelui. Pe lângă aceasta, hormonii din corpul tău relaxează ligamentele și înlesnesc articulațiile pentru a se pregăti pentru naștere. Toate acestea pot duce la puține dureri de spate. Folosirea unui suport pentru picioare atunci când stai jos te poate ajuta, sau poți încerca o minge de Pilates, iar aceasta este și scuza perfectă pentru a face o baie lungă și caldă.

 

Bebelusul tau in Saptamana 17 de sarcina

Bebelușul tău are aproximativ aceeași dimensiune ca un ardei iute. Este foarte activ și, în afară de făcut salturi în burtica ta, el poate juca și cu cordonul ombilical. S-ar putea să poți simți toată această activitate ca o senzație de fluturaș în burtica ta. Sistemul lor nervos se dezvoltă, la fel și părțile creierului lor care înregistrează senzațiile precum gustul, atingerea, sunetul și mirosul. Organele lor genitale sunt complet formate acum, și dacă aștepți un băiat, ai putea vedea dovezi în acest sens la următoarea ecografie: cu excepția cazului în care el este timid în fața camerei!

Lucruri de facut in Saptamana 18 de sarcina

Dacă nu ai făcut-o deja, vizitează din nou medicul sau moașa ta. În timpul acestei vizite vei admira din nou bebelușul tău la ecografie, îi vei măsura creșterea și cu siguranță vei vedea sexul său!!! Ai putea avea norocul să experimentezi momentul unic în care suge degetul, vei auzi bătăile inimii sale puternice și mișcarea vie în burtica ta!

Între acum și săptămâna 20 va trebui să notezi o dată pentru o ecografie de anomalii pentru a te asigura că dezvoltarea bebelușului tău este pe drumul cel bun. Vei avea ocazia să vezi bebelușul tău mișcându-se pentru prima dată, iar ecografistul ar putea să-ți spună dacă vei avea un băiat sau o fată! Dacă vrei să fie o surpriză, asigură-te că le comunici înainte pentru a nu se întâmpla să dezvăluie accidental. Acum este și momentul potrivit să începi să cumperi haine de maternitate, dacă nu ai început deja, deoarece hainele obișnuite vor începe să te strângă și să se lipească puțin de tine.