Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 19 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 19 de sarcina

Simțirea loviturilor bebelușului prin burtică este un moment magic pentru tine și partenerul tău, și s-ar putea să înceapă în această săptămână. Natural, la acest stadiu, ești mai mare și te simți puțin mai puțin confortabil.

Nu doar burtica ta crește, ci și alte simptome de sarcină apar în jurul întregului tău corp în această perioadă.

 

- hormonii îți relaxează articulațiile și ligamentele

- ai putea începe să ai crampe la picioare pe măsură ce corpul tău se adaptează. În timpul sarcinii, multe mame au nevoie de mai mult magneziu și exerciții adaptate nevoilor tale.

- întinderea ușoară și statul jos pe parcursul zilei pot ajuta

 

Tu in Saptamana 19 de sarcina

Simptomele de sarcină în săptămâna 19 includ multe mici dureri și discomforturi. Pe lângă durerea musculară în partea inferioară a spatelui și durerea de ligament rotund în partea inferioară a burticii, în această săptămână s-ar putea să ai și crampe la picioare. Acestea se simt ca niște spasme în sus și în jos pe mușchii gambei, și deși nu se știe cu exactitate ce le provoacă, probabil se datorează faptului că poți purta burtica grea în jurul tău. Pentru a scăpa de crampe, întinde piciorul și îndoaie-l ușor (întinde - îndoaie). Partea bună este că în această săptămână s-ar putea să simți cum bebelușul tău dă primele sale lovituri!

Bebelusul tau in Saptamana 19 de sarcina

Se întâmplă multe în interiorul uterului tău acum! Simțurile bebelușului tău devin mai bune, și ei pot simți gustul lichidului amniotic. Aroma se schimbă în funcție de ce mănânci, deci dacă mănânci multă broccoli în timpul sarcinii, s-ar putea să descoperi că bebelușul tău îl preferă când va începe diversificarea alimentației. Auzul bebelușului tău devine tot mai bun, așa că nu fi timid/ă în a vorbi (sau cânta!) burticii tale. De asemenea, bebelușul este acoperit de o substanță ceroasă numită vermix caseosa (smegmă), care protejează pielea delicată de lichidul amniotic. Smegma este extrem de hidratantă pentru piele și oferă protecție la temperaturile scăzute pentru bebelușul tău până la naștere.

Lucruri de facut in Saptamana 19 de sarcina

Dacă nu ai făcut-o deja, vorbește cu medicul tău pentru orice examinări pe care trebuie să le faci și informează-te dacă ai dreptul la unele dintre ele gratuit sau cu participare redusă din partea fondului tău. Dacă nu ai făcut scanarea de anomalii săptămâna trecută, va fi programată în această săptămână sau următoarea. Aceasta este doar pentru a verifica dacă dezvoltarea bebelușului decurge conform așteptărilor, și ai putea chiar afla dacă este băiat sau fată!

 

De asemenea, va trebui să decizi dacă să faci amniocenteza până la sfârșitul acestei săptămâni.