Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 20 de sarcina

Bun venit în lumea părintelui!

Începe o călătorie palpitantă, iar Mothercare, prin intermediul acestui jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor de sarcină.

Informați-te despre tot ceea ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, creșterea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examenele și programările medicale, dar și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantă în alăptare IBCLC, doamna Georgia Leze, îți va arăta în fiecare săptămână un traseu special către un copil sănătos și fericit.

Saptamana 20de sarcina

Cu vise ciudate, păr mai gros și dureri ocazionale de spate, săptămâna 20 aduce câteva simptome interesante de sarcină care să te surprindă. Aceasta este și punctul magic de mijloc: prima jumătate a sarcinii tale a trecut într-un vârtej de experiențe și emoții noi, și ești puțin mai aproape de a-ți întâmpina noul pachet de bucurie în lume.

Corpul tău a făcut o treabă cu adevărat uimitoare până acum, dar mai sunt multe lucruri minunate de făcut:

- burtica ta va crește aproximativ 1 cm pe săptămână de acum încolo

- exercițiile ușoare pot întări mușchii și te pot ajuta cu durerile de spate

- ar trebui să faci exerciții ușoare în timpul cărora să poți purta o conversație

Tu in Saptamana 20 de sarcina

Circulația îmbunătățită a sângelui ți-a dat un impuls pentru celulele de păr și unghii. Bună, zile cu păr frumos! Dezavantajul este că unghiile tale pot deveni puțin fragile și uscate, așa că investește într-o cremă hidratantă pentru mâini pentru a-ți răsfăța degetele. De asemenea, nu doar părul de pe cap crește mai gros și mai rapid! Un alt simptom ciudat de sarcină în săptămâna 20 sunt visele vii. Nervozitatea, insomniile și hormonii se pot combina pentru a-ți oferi niște vise interesante sau înfricoșătoare, dar fii sigur/ă că aceasta este o experiență obișnuită pentru atât de multe viitoare mămici.

Bebelusul tau in Saptamana 20 de sarcina

Bebelușul tău crește și se întărește în fiecare săptămână, și acum are aproximativ aceeași mărime ca o banană (dar, din fericire, nu aceeași formă). Începând din această săptămână, el va fi măsurat de la cap până la picioare în loc de la vertex la coccis. Încă mai are mult spațiu pentru gimnastică în interiorul uterului tău, iar unele dintre mișcările sale mai energice te pot lua prin surprindere! Nervii săi se dezvoltă în continuare, la fel și simțurile sale. O parte din lichidul amniotic pe care îl înghite se îndreaptă către intestinele sale, pregătindu-se pentru prima sa scutece.

Lucruri de facut in Saptamana 20 de sarcina

Dacă nu ai făcut încă ecografia morfo-fetala, o vei avea în această săptămână. Aceasta este doar pentru a verifica dacă totul decurge în mod normal în interiorul burticii tale. Este posibil să simți mișcările bebelușului de câteva săptămâni acum, și astăzi vei putea vedea acrobațiile lui în acțiune live. De asemenea, ai putea afla dacă aștepți un băiat sau o fată.

Cel mai important, această ecografie îți va oferi răspunsul cu privire la integritatea și dezvoltarea bună a bebelușului tău. Este cea mai importantă ecografie pentru sarcina ta. Prin intermediul ei, putem afla intern și extern dezvoltarea corectă a tuturor sistemelor sale, cum ar fi cel circulator, nervos, digestiv și respirator, precum și aspectul extern al membrelor și părților corpului său. De acum încolo, poți fi sigur/ă că totul va fi în regulă!

Spune medicului tău dacă vrei ca sexul bebelușului să fie o surpriză, în caz că acesta îl dezvăluie accidental.

Bucură-te de acest moment, filmează și fotografiază, și programează-ți următoarea consultație între săptămânile 24 și 26.