Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 21 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 21 de sarcina

Poate că ai trecut deja de jumătatea sarcinii tale, dar îți putem promite că cele mai bune (și cele mai dificile) simptome și evenimente sunt încă de venit în călătoria ta! La 21 de săptămâni, burtica ta este acum vizibilă pentru toată lumea, iar tu s-ar putea să te simți puțin dezechilibrat/ă.

Știm că te poți simți obosit/ă și puțin lipsit/ă de încredere în acest stadiu, dar aceasta este complet natural. Inima ta, în mod progresiv pe măsură ce sarcina avansează, își va crește cu 40% efortul chiar și într-o poziție statică. Aceasta este suficient pentru a justifica energia și rezistența în scădere. Amintește-ți de micul membru important al familiei pe care îl porți și îl crești în interiorul tău!

  • S-ar putea să te simți puțin neîndemânatic/ă în această săptămână. Asigură-te că ai pantofi confortabili și cu talpă plată.
  • Relaxarea este bună pentru sănătatea ta și a bebelușului. Ai grijă de corpul și spiritul tău.
  • Odihnește-te și întinde-te pe partea stângă ori de câte ori poți.
Tu in Saptamana 21 de sarcina

În afară de câteva dureri și neplăceri, simptomele de sarcină în săptămâna 21 nu sunt atât de rele. Corpul tău produce mai mult ulei, astfel încât s-ar putea să vezi în oglindă câteva pete mai multe decât de obicei. În această etapă, hormonii sarcinii reglează pH-ul pielii tale și îți conferă în principal frumusețe și strălucire. Același lucru se va aplica și în cazul alăptării! Cea mai bună modalitate de a aborda aceasta este să treci la machiajul fără ulei (sau să mergi natural și să lași strălucirea bebelușului să lucreze) și să-ți cureți fața de două ori pe zi. Este normal să te simți puțin neîndemânatic/ă și inelegant/ă în acest punct al sarcinii tale. Pe măsură ce burtica ta devine mai mare și centrul de greutate se schimbă, vei începe să te adaptezi. Corpul tău va fi întărit de exerciții de yoga speciale pentru femeile gravide și te vei simți mult mai bine. Profită de fiecare ocazie pentru un mic moment de îngrijire personală.

Bebelusul tau in Saptamana 21 de sarcina

În această săptămână, bebelușul tău acum se îngrașă, pentru a avea acele obrajiori pufoși și moi pe care îi au nou-născuții. Acele fluturări delicate de acum câteva săptămâni încep să fie înlocuite de lovituri și împunsături serioase, pe măsură ce bebelușul tău își face impresia Rocky. Este destul de interesant faptul că bebelușul tău se mișcă peste 60 de ori pe oră, iar tu doar înțelegi loviturile puternice sau întinderile corpului său. Pe lângă faptul că crește (și devine mai puternic), micuțul tău are și câteva caracteristici noi: în această săptămână își poate deschide ochii și clipește! Auzul bebelușului tău devine foarte bun acum, așa că dacă tatăl simte că este un pic exclus, încurajează-l să vorbească cu burtica pentru o sesiune de legătură. Citește povești de seară, cântă o melodie dulce sau veselă și fii sigur/ă că bebelușul tău se va atașa cu bucurie de aceasta și se va liniști după naștere

Lucruri de facut in Saptamana 21 de sarcina

Pe lângă relaxare, odihnă și alocarea cât mai mult timp pentru tine însăți, în această săptămână ar trebui să te gândești să te pregătești pentru al treilea trimestru.

Este sigur că ai început deja să te gândești la naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului. Este timpul să îți cauți propriul aliat în maternitate într-o moașă. Cu ajutorul claselor prenatale și al consilierii individuale, vei învăța totul și te vei simți încrezător/ă în arta maternității și îți vei găsi propriul aliat în maternitate!