Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 22 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 22 de sarcina

 S-ar putea să începi să simți că ai dimensiunile unei case mici, pe măsură ce bebelușul tău continuă să crească în pântecele tău. Iată câteva simptome și noutăți pe care le poți experimenta:

 

- Sete crescută: Corpul tău produce suficient sânge atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, ceea ce poate duce la o deshidratare crescută. Ai mereu la îndemână o sticluță de apă și bea pe tot parcursul zilei, chiar dacă acest lucru duce la mai multe vizite la toaletă!

- Mișcări mai active ale bebelușului: Ai putea observa că bebelușul se mișcă mai mult, pe măsură ce se dezvoltă și devine mai activ.

- Mâncărime la nivelul burticii: Pe măsură ce burtica ta se întinde pentru a găzdui bebelușul în creștere, s-ar putea să resimți o ușoară senzație de mâncărime. Îngrijirea pielii cu loțiuni hidratante sau uleiuri potrivite pentru prevenirea vergeturilor în timpul sarcinii te poate ajuta să ameliorezi acest simptom.

Tu in Saptamana 22 de sarcina

Cu un mic uman în creștere în interiorul pântecului tău, corpul tău trebuie să se întindă puțin pentru a face loc. În jurul săptămânii 22, acest lucru ar putea însemna că pielea ta începe să simtă o mică mâncărime pe tot abdomenul, iar tu s-ar putea să simți o jenă ciudată sau două. Pentru a preveni și ameliora acest simptom, ai grijă de pielea ta zilnic pe întreaga zonă a abdomenului, feselor și coapselor cu o loțiune sau ulei adecvat pentru vergeturi în timpul sarcinii. Îmbogățește-ți crema cu ulei de Argan pentru a trata mâncărimea și întinderea intensă a pielii. Mâncărimea este un simptom natural al sarcinii, dar dacă devine prea severă, discută cu medicul sau moașa ta.

Bebelusul tau in Saptamana 22 de sarcina

În ceea ce privește bebelușul tău în Săptămâna 22 a sarcinii, are aproximativ 27 de centimetri lungime și se bucură de mișcările în căldura pântecelui tău. Are ochii complet formați, cu toate că culoarea ochilor nu s-a dezvoltat încă. În maxilarul său, se formează dințișori mici pentru utilizare ulterioară. De asemenea, pancreasul și plămânii s-au format în această perioadă, ceea ce face să fie o săptămână interesantă pentru bebelușul tău.

Un alt aspect interesant este prezența mugurilor gustativi. Mugurii gustativi ai bebelușului tău sunt deja funcționali și, prin dieta ta, gustul lichidului amniotic poate fi influențat. Bebelușul ar putea începe să înghită mai des dacă consumi ceva dulce.

Lucruri de facut in Saptamana 22 de sarcina

Este important să te menții hidratată din cauza setei crescute. În plus, dacă întâmpini probleme dentare, cum ar fi sensibilitatea sau sângerările gingiilor, este o idee bună să faci o programare la dentist. Poți discuta despre opțiunile de pastă de dinți potrivite pentru femeile însărcinate, cum ar fi o formulă cu un conținut mai scăzut de fluor sau chiar să iei în considerare utilizarea unei paste de dinți făcute în casă din bicarbonat de sodiu și mentă.

 

În cele din urmă, este momentul potrivit să începi să aduni informații despre metoda de naștere cea mai potrivită pentru tine. Caută și informează-te despre opțiuni precum nașterea în apă cu sau fără epidurală și decide dacă preferi să naști acasă sau într-o maternitate. Pregătirea și cunoștințele sunt esențiale pe măsură ce te apropii de cel mai important moment din viața unei femei.