Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al doilea trimestru : Saptamana 23 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 23 de sarcina

După 23 de săptămâni de sarcină, cu siguranță te-ai acomodat în rutina ta zilnică și începi să recunoști modelele de somn și joacă ale micuțului tău. Este momentul să-ți odihnești picioarele, să te sprijini pe partea stângă și să ai puțin timp pentru tine.

Cu un bebeluș tot mai plinuț care crește înăuntrul tău, corpul tău continuă să facă mici sacrificii pentru a avea grijă de el.

Iată câteva aspecte la care ar trebui să acorzi atenție în Săptămâna 23:

 

- S-ar putea să ai nevoie să-ți cumperi câteva perechi noi de pantofi - preferă pantofii sport confortabili pe parcursul sarcinii.

- Bebelușul tău ar putea începe să recunoască vocea ta.

- Râsul sau strănutul te-ar putea trimite la toaletă în grabă. Majoritatea femeilor pierd urină în timpul sarcinii. Exercițiile speciale pentru mușchii pelvieni te vor ajuta să reduci semnificativ aceste pierderi neașteptate.

Tu in Saptamana 23 de sarcina

Unele dintre schimbările care au loc în această etapă a sarcinii pot fi puțin incomode și jenante pentru mamele la prima sarcină, dar amintește-ți că totul este complet natural. Unele mame cresc cu o mărime întreagă la pantofi în timpul sarcinii, deci dacă gleznele și picioarele încep să se umfle, răsfață-te cu o pereche confortabilă de pantofi noi și plat.

 

Sarcina poate afecta și vezica urinară în diverse moduri. S-ar putea să simți nevoia de a merge la toaletă mult mai des, deoarece micuțul exercită presiune asupra vezicii urinare, iar riscul de infecții urinare poate fi mai mare. Dacă resimți orice durere neobișnuită în această perioadă, consultă medicul. Medicul sau moașa te poate ajuta și în cazul în care dezvolți hemoroizi - un alt simptom neplăcut - care pot provoca disconfort și mâncărime în zona anusului. Poartă lenjerie de bumbac, fă dușuri reci frecvente, aplică o cremă specială local și ai grijă de alimentația ta.

Bebelusul tau in Saptamana 23 de sarcina

Indiferent de simptomele neplăcute pe care le-ai putea experimenta, amintește-ți că obrajii bebelușului tău devin tot mai păpușari (pregătiți pentru îmbrățișări și sărutări!). Bebelușul tău măsoară acum în jur de 29 cm, iar pielea, părul și unghiile lui se dezvoltă frumos. Cu buze și o limbă, unii bebeluși încep chiar să sugă degetul în pântece. Prin acest mișcare de supt, ei învață să înghită lichidul amniotic și își maturizează treptat plămânii și sistemul digestiv. În această săptămână, bebelușii încep de obicei să se joace cu cordonul ombilical. Simțul lor al mirosului, vederii și auzului se dezvoltă frumos - ar putea chiar reacționa la sunetul vocii tale! Cântă și vorbește cu o voce delicată plină de afecțiune! Această tonalitate delicată a vocii tale îi stimulează interesul și va simți treptat că îi vorbești!

Lucruri de facut in Saptamana 23 de sarcina

Se spune adesea că bebelușilor le place să asculte muzică clasică liniștitoare, dar și muzică pop sau folk în pântece, deci ar putea fi momentul să îl introduci pe bebeluș în puțină muzică de Mozart, de la radio sau de pe YouTube! Asigură-te că îți iei suficiente pauze pentru tine însăți, pentru a-ți întinde spatele și picioarele dureroase, și încearcă să folosești băi și suporturi pentru picioare pentru a reduce umflarea și durerea. Preferă temperaturi mai blânde și mai calde ale apei, deoarece un baie foarte fierbinte poate scădea tensiunea arterială și poate provoca amețeli. În general, evită utilizarea de uleiuri sau săruri aromate în baia ta.

Acesta este și momentul perfect pentru a începe să faci exerciții zilnice pentru mușchii pelvieni. Pe parcursul sarcinii, acești mușchi pot deveni slăbiți, ceea ce înseamnă că un râs sau un strănut te-ar putea face să urinezi puțin! Aceste exerciții simple sunt mici și discrete, astfel încât le poți face acasă în fața televizorului sau chiar în autobuzul către muncă.

Pentru rezultate mai bune, pentru mai multă distracție și pentru modalități holistice de practicare, poți participa la o clasă de yoga online sau în persoană pentru femeile însărcinate.

Consultă medicul sau moașa. Programează următoarea consultație pentru un control în săptămâna a 24-a a sarcinii și vezi cum crește bebelușul tău la ecografie.

În cele din urmă, asigură-te că faci analizele de sânge și urină necesare în această săptămână pentru următoarea vizită.