Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al treilea trimestru : Saptamana 29 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 29 de sarcina

Timpul de dinainte să fii însărcinată poate părea acum o amintire îndepărtată! Poate te bucuri deja de concediul prenatal sau încerci să găsești alte modalități de a te simți confortabilă pentru a te putea relaxa, odihni și avea un somn bun. Rutina de lucru devine cu siguranță mai dificilă pe măsură ce sarcina îți afectează performanța și rezistența.

Pe măsură ce bebelușul profită la maximum de spațiul tot mai restrâns disponibil, el sau ea se poate mișca într-un mod mai energic.

 

  • Poate că ai început concediul prenatal în această săptămână
  • S-ar putea să simți că burtica te ține trează
  • Poate că te simți mai flămândă decât de obicei acum?

 

Tu in Saptamana 29 de sarcina

Multe viitoare mămici încep să se simtă cam înfometate acum. Asta se datorează faptului că bebelușul tău în creștere are nevoie de energie suplimentară. Nu înseamnă să mănânci pentru doi: pentru majoritatea femeilor, aproximativ 450 de calorii în plus pe zi este suficient.

Nu este vorba doar despre caloriile în sine. Nevoile nutritive ale bebelușului tău ajung la vârful lor acum, în timp ce el sau ea se dezvoltă și crește. Prin urmare, este mai important ca niciodată să mănânci o varietate largă de alimente, cu multă proteină, vitamina C, acid folic, fier și calciu.

Vestea proastă este că ai putea suferi de arsuri la stomac sau constipație. Hormonii sarcinii determină relaxarea mușchilor, inclusiv a celor din tractul digestiv, încetinind procesul de trecere a alimentelor prin organism și provocând indigestie. Este timpul să te aprovizionezi cu antiacide.

Bebelusul tau in Saptamana 29 de sarcina

La 29 de săptămâni, bebelușul tău are aproximativ 39 cm și cântărește în jur de 1,10 kg - puțin mai mult decât o dovleacă. Pielea lui sau a ei se netezește pe măsură ce se îngrașă, stocând grăsime pentru toată energia de care vor avea nevoie în viitor. Părul moale și pufulos care acoperea corpul lor (numit "lanugo") începe să dispară în jurul acestei perioade.

Creierul bebelușului se dezvoltă rapid, iar capul crește pentru a-l găzdui. Pe măsură ce creierul crește rapid în craniu, el începe să se încolăcească și să se plieze în forma sa recunoscută, asemănătoare unei nuci.

Mușchii lui sau a ei devin tot mai puternici - ai putea simți asta când dau picioare sau își dau pumni! Este o perioadă activă pentru bebelușul tău: medicul sau moașa îți va sugera să numeri cât de des te lovește în timpul zilei și al nopții!

Lucruri de facut in Saptamana 29 de sarcina

Dacă ai dificultăți în a dormi, încearcă o pernă pentru gravidă care să se așeze între picioare și să susțină burtica. Luați o baie înainte de culcare poate relaxa mușchii sau unele exerciții de yoga ușoare te vor ajuta să-ți eliberezi mintea.

Alocă timp pentru a afla care tip de naștere ți se potrivește cel mai bine. Ai multe opțiuni de care poți profita și este responsabilitatea ta să te informezi despre ele de la profesioniști adecvați. Nașterea este cel mai important moment al unei femei și nu ar trebui să subestimezi fiecare detaliu. Profită de metodele moderne de analgezie, cum ar fi nașterea în apă, utilizarea masajului, mișcarea și libertatea de exprimare în timpul travaliului, dar și de epidurală.

În fiecare zi, alocă timp pentru a practica exerciții simple care te vor ajuta să te concentrezi pe respirație, să oferi flexibilitate articulațiilor pelvine și să ajuti bebelușul să se poziționeze mai bine. Aceste acțiuni te vor ajuta să reduci durata nașterii cu 2 ore. Profită de fiecare oportunitate și ajută-te pe tine însăți!