Mergi la conţinutul principal
Saptamana de saptamana in timpul sarcinii tale
Al treilea trimestru : Saptamana 39 de sarcina

Bine ai venit în lumea parentală!

O călătorie palpitantă este pe cale să înceapă și Mothercare, prin acest jurnal, va fi alături de tine și te va sfătui pe parcursul săptămânilor tale de sarcină.

Fii informat/ă despre tot ce trebuie să știe părinții, cum ar fi sarcina, dezvoltarea bebelușului, schimbările corpului și psihologice, examinările și programările medicale, precum și despre naștere, alăptare și îngrijirea bebelușului.

Moșa și consultantul nostru în lactație, IBCLC, dna Georgia Leze, îți vor arăta în fiecare săptămână un drum special către un bebeluș sănătos și fericit.

Saptamana 39 de sarcina

 

Probabil că acum simți că ai fost gravidă o veșnicie! Ultimele zile de așteptare și observare a semnelor venirea bebelușului tău pot părea extraordinar de lungi. Profită de oportunitatea de a te odihni și de a urmări câteva seriale sau filme... Ești aproape acolo! Fiecare zi în care bebelușul tău crește în pântecele tău îl pregătește, într-o măsură semnificativă, pentru o sănătate perfectă atunci când se va naște!

Acum că ziua cea mare este aproape, ai depus cea mai mare parte din munca grea (yay!). Iată ce poți să te aștepți în săptămâna a 39-a:

 

- Sarcina îți îngroașă părul, așa că aspectul tău poate arăta superb.

- Arsurile de stomac pot fi deranjante - evită alimentele grase și mănâncă în porții mici și frecvente.

- Cărțile și filmele pot ajuta să-ți distrage atenția de la lucrurile pregătitoare pentru naștere.

Tu in Saptamana 39 de sarcina

Este o așteptare plină de suspans de acum înainte. Probabil că te simți destul de nerăbdătoare și nu poți aștepta să-ți întâlnești bebelușul. De asemenea, este normal să te simți puțin aprehensivă în legătură cu procesul efectiv al nașterii. Ești întotdeauna binevenită să discuți cu moașa ta dacă ai orice îngrijorare. Prietenii și membrii familiei care au avut deja copii pot fi și ei deosebit de liniștitori. Amintește-ți că doar 4% dintre bebeluși se nasc în ziua lor prevăzută, deci este mai bine să nu fii obsedată de numărătoare inversă. În schimb, încearcă să te relaxezi - vei strânge noul tău micuț în brațe în curând. Peste 57% dintre mămici vor naște cu 5 zile înainte sau după data prevăzută. Sarcina ta nu poate dura mai mult de 10 zile după data probabilă. Nu-ți fă griji, corpul tău și bebelușul știu cum să te ghideze corect pentru rezultatul dorit al unei nașteri complet naturale.

Bebelusul tau in Saptamana 39 de sarcina

Bebelușul tău are aproximativ 51 cm lungime și cântărește undeva în jur de 3,4 kilograme. Medicul tău a urmărit cu atenție creșterea bebelușului și știe că acesta are o greutate sănătoasă pentru naștere. La fel ca și tine, bebelușul tău își ia timpul. Încă elimină lanugo (părul de pe corp) și vernix caseosa (stratul protector de pe piele), făcând lichidul amniotic, care înainte era limpede, să capete o nuanță destul de lăptoasă. Părul și unghiile lui continuă să crească (bebelușul tău poate chiar să se nască cu unghii lungi!). Bebelușul tău va arăta ca un mic nou-născut frumos. În această săptămână, bebelușul tău, urmând cele mai intense contracții ale tale, începe să se consolideze în bazin. Poziția pe care o va adopta este influențată de postura ta și gravitație. Exercițiile sunt bune atât pentru bebelușul tău, cât și pentru tine!

Lucruri de facut in Saptamana 39 de sarcina

Majoritatea viitoarelor mame simt că timpul se scurge mai încet în aceste ultime două săptămâni. La acest moment, deoarece te simți obosită și mai mare, este mai greu să găsești modalități de a-ți petrece timpul. Dacă ai energie, este un moment bun să umpli congelatorul, pentru a te asigura că ai câteva mese pregătite înainte ca bebelușul să vină. Caută ajutor de la partenerul tău, prieteni și familie, astfel încât să poți face față treburilor casnice și să ai grijă de tine după sosirea bebelușului.

Vizitează medicul și moașa în această săptămână pentru o consultație standard pentru a verifica sarcina ta. Poate fi ultima!

Petrece timp în fiecare zi practicând respirația și, desigur, fă exerciții regulate pentru naștere.